.

.

Friday, 29 April 2011

GOLD VS WHITE GOLD :)

Gold is a chemical element with the symbol Au (from Latinaurum "gold") and an atomic number of 79. Gold is a dense, soft, shiny metal and the most malleable and ductile metal known. Pure gold has a bright yellow color and luster traditionally considered attractive, which it maintains without oxidizing in air or water. Chemically, gold is a transition metaland a group 11 element. With exception of the noble gases, gold is the least reactive chemical element known. It has been a valuable and highly sought-after precious metal for coinage, jewelry, and other arts since long before the beginning ofrecorded history.
Gold resists attacks by individual acids, but it can be dissolved by the aqua regia, so named because it dissolves gold. Gold also dissolves in alkaline solutions of cyanide, which have been used in mining. Gold dissolves in mercury, formingamalgam alloys. Gold is insoluble in nitric acid, which dissolves silver and base metals, a property that has long been used to confirm the presence of gold in items.
The native metal occurs as nuggets or grains in rocks, in veins and in alluvial deposits. Less commonly, it occurs in minerals as gold compounds, usually with telluriumGold standards have been the most common basis for monetary policies throughout human history, being widely supplanted by fiat currency only in the late 20th century. Gold has also been frequently linked to a wide variety of symbolisms and ideologies. A total of 165,000 tonnes of gold have been mined in human history, as of 2009.[1] This is roughly equivalent to 5.3 billion troy ounces or, in terms of volume, about 8500 m3, or acube 20.4 m on a side. The world consumption of new gold produced is about 50% in jewelry, 40% in investments, and 10% in industry.[2]
Besides its widespread monetary and symbolic functions, gold has many practical uses in dentistryelectronics, and other fields. Its high malleabilityductility, resistance to corrosion and most other chemical reactions, and conductivity of electricity lead to many uses of gold, including electric wiring, colored glass production and even gold leaf eating.
*****************************************************************
While pure gold is yellow in color, colored gold can be developed into various colors. These colors are generally obtained by alloying gold with other elements in various proportions.
For example, alloys which are mixed 14 parts gold to 10 parts alloy create 14-karat gold, 18 parts gold to 6 parts alloy creates 18 karat, and so on. This is often expressed as the result of the ratio, i.e.: 14/24 equals 0.585 and 18/24 is 0.750. There are hundreds of possible alloys and mixtures, but in general the addition of silver will color gold white, and the addition of copper will color it red. A mix of around 50/50 copper and silver gives the range of yellow gold alloys the public is accustomed to seeing in the marketplace. A small amount (0.2%) of zinc can be added to harden the alloy.
The most common grades of gold, in addition to pure 24K, are 22K (92%), 18K (75%), 14K (58%) and 9K (38%).[1]
Colored golds can be classified to three groups:[2]
  • the Au-Ag-Cu system, producing white, yellow, green and red golds; typically malleable alloys
  • the intermetallic compounds, producing blue and purple golds, as well as other colors. These are typically brittle but can be used as gems and inlays
  • the surface oxide layers, such as black gold; mechanical properties depend on the bulk alloy, and the colored surface is prone to wear.


****CREDIT TO WIKIPEDIA :) WINK3

Semua kerana dia.. "IBU" :)

Seperti hari2 Jumaat yg lain. Mak, abah n adik ade kat rumah today. Bermula la kelas masak memasak. Setiap Jumaat dan Sabtu, mak akan ajar masak. Persediaan utk hari muka... kakakakakakahhhh.. :p


Pagi td nis tak tlg masak pon. Mak gorengkan my fav nasi goreng. Korang sure ingat masa kecik2 dulu kan? Mak korang pon sure gorengkan nasi dgn kicap then tambah telur. Time tu kan kita tak mkn pedas haha... termasuklah nis. Mmg tak mkn pedas lansung. Mak akan gorengkan nasi + kicap + telur. Bawang kena blend tau. If not, sambil mkn sure korek2 nk kuarkan bawang merah dan putih tu. Kan3... Jgn tipu la.. korang pon sure camtu kan hahaha... :p Nasi goreng pon tak blh letak sayur. Kalau letak juga.. mmg akakn luahkan juga sayur tu. Pendek kata.. masa kecik dulu2, hari2 nis mkn nasi ni tau.. Hari2 nis minta mak tapaukan. Duit belanje masa sek rendah pon tak byk mna. RM2 je sehari. Kebetulan masa tu dekat dengan rumah nis ade kedai serbaneka. Nis mmg kumpol duit tu tau utk beli manik. Haaaaaaaaaa... jgn tak tau.. nis mmg suka jait manik. Even baju nis sume nis jait sendiri tau.. 


Ini la.. korang sure pernah mkn juga kan.. Nasi goreng kasih syg.. Ni nama nis bg ler.. if korang tak pernah mkn mmg la cian.. heheh... mak kamo tak cyg kamoooo... :p

Lunch time:
Mak ajo buat kari ikan kering campur nenas. Ni lauk normal org utara. Sape nk kwen org utara tu tlg le balajar. Takut jd cam nis. Bila bakal mak mentua tnya.. Nis ckp tak reti.. Malu seh......
Tapi now dh pndai dah heheheheh...


Nis dh pandai dah buat.... hoyey hoyey... Abah ckp Good!!! :p



Peria masak cili. Mmg belajar utk siri sendiri ni.. Nis suka mkn ni. Seswai sgt utk lncarkan darah. Lancar darah.. baru hati baik... jgn ati bucuk ekekekkeke....


Ni fav cik abg.. Pon try gak... heheheh...... peria goreng dgn rempah. Goreng trus smpai rangup :)


Ini... nis tak mkn.. abah yg buat ni.. buah ape tah kwn dia bg. letak segala bwg2, cili n budu..... hehehehehe....  (kelantan mari tau budu ni) - beli masa g holiday dgn cik abg + kenduri kwn dia... :)


***************hoyey hoyey...... bertambah lg ilmu masakan saye.... hope dia puas hati nanti :) wink3..... <3




Thursday, 28 April 2011

Petua tambah berat badan :p

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Dalam kehidupan masa kini.ada sesetengah orang yang risau apabila dirinya terlalu kurus.
Sebab bile terlalu kurus ia senang mendapat penyakit,bukan orang yang terlalu berisi senang dapat penyakit,orang yang terlalu kurus pun mudah.Ia berlaku mungkin kerana genetik pada diri yang memang akan kurus,mungkin juga kerana masalah terhadap penyerapan dan pencernaan makanan atau disebabkan jumlah pengambilan kalori serta zat dalam diet pemakanan yang tidak lengakap.

Jadi bagi yang kurus dan semakin risau kerana berat badan tidak seimbang dengan ketinggian, mungkin boleh cuba amalkan cara tertentu..antara perkara yang kamu boleh buat untuk berusaha menambah berat badan :

1.Penting untuk mengambil banyak makanan yang tinggi kalori,protien dan garam galian
-caranya-
-gantikan nasi dengan roti.Roti mempunyai kalori lebih besar berbanding nasi atau boleh mengambil nasi dan sejam kemudian roti



2.Jangan tinggalkan waktu makan dan seelok-eloknya makan tiga hidangan utama bersama dua atau tiga hidangan snek sehari
-caranya-
-pilih snek yang tidak mengandungi bahan kimia dan pengawet berlebihan.digalakkan mengambil snek seperti sandwich,kekacang,biskut,minuman bersusu,jus,keju,buah-buahan kering dan kentang lenyek.

3.Makan secara kerap.jika tidak mempunyai selera makan,boleh makan lima atau enam hidangan kecil sehari
-caranya-
-ambil hidangan yang sihat.amalan mengambil makanan ringan bukan sahaja menambah lemak yang tidak sihat,tetapi melambatkan proses metabolisme tubuh.

4.Pada waktu pagi,ambil makanan yang mempunyai sumber karbohidrat dan protien tinggi
-caranya-
-minum satu gelas susu pada setiap hari,roti atau telur separuh masak.hindari makanan yang mengandungi banyak lemak

5.Melakukan senaman secara teratur
-caranya-
-lakukan senaman senaman bina badan,angkat berat dan tekan tubi untuk membina otot badan 30 minit setiap tiga atau empat kali seminggu.pastikan yang bertambah adalah otot bukan lemak ketika proses menambah berat badan

6.Selepas selesai senaman,boleh gantikan tenaga yang keluar dengan mengambil makanan yang berkalori tinggi
-caranya-
-ambil makanan yang mempunyai sumber protien dan karbohidrat.ini untuk mengantikan kandungan gula dalam badan yang telah dikeluarkan sewaktu melakukan senaman.

7.Mengamalkan pemakanan mengikut panduan piramid pemakanan Malaysia
-caranya-
-lebihkan pengambilan hidangan bagi setiap kumpulan makanan kecuali gula,minyak dan lemak dalam makanan

8.Sokongan makanan tambahan
-caranya-
-contohnya vitamin B yang membantu mencerna nutrisi yang diambil

-jadi kepada yang terlalu kurus boleh cuba amalkan..mane tahu menjadi ker...
:senyum:..sumber dari dara.com

jom kita tambah berat badan lg...:senyum:....(^,^)




*****************************************************************


Sume yg di atas lansung nis tak ikut pon. Nis mkn byk. nasi,roti, semua jenis pasta, snek... Mkn benda merapu2. Nis suka mkn fast food, kalori tinggi, berminyak dll. Tapi.... xde pon naik bdn nih. Geram btl.. Susu weight gain tah bpe tin dh bis tp tak de beza pon. tah btl ke tak susu tu.. Expired ke pe? hahahaha..


Kesimpulan kt sini.. biar jela bdn anda cam ne pon.. if kurus biar jela.. tunggu je gemok itu dtg. yg dh gemok.. biar jela.... gemok tu kan kiut.. cam tedy bear.. kan gumok2.... hahahah.. mna de teddy yg kurus je.... hik3...


***but if tetibe bdn kembung cam belon.. jgn ler dia plak.. try kurangkan ler.. kang pelik plak bdn kecik tetiber.. drumstick beco giler... seswai kan berat dgn ketinggian anda.... :)

Wednesday, 27 April 2011

Memajukan/menyenangkan diri :)

Today den dgn banggonyer nk cito yg den ado name card atas namo company den sendiri.. Den dah daftar dah niago dgn SSM. Haaaaa... maju dah den ni.. Pasni den nak pergi tempah:

  • Resit rasmi
  • Cop MOHOR rasmi
  • Plastik balut

Waaaaaa... giler gumbira hati ini. Wallawey....... :p
Sonok giler <3
Nak sharing caring dgn mak, abah n adik pon (sume xde).. 
Sharing kat blog jela. hehehehhee... 

Today hati ini mmg gumbira yg teramat sgt2. :)
Ado citer syiok.. hehe... gempak lg sempoi.. !!!!


########## tapi biar la den simpan je citer lawak tahap maksimum ni sorang2 hahahahah.. kasik den gelak guling2 sorg udh la ye... kah3.. :)



Name card den.. cun tak.. design sama cam cik abg nyer.. tp logo lain ler.. dia buat utk biz dia repair n modify keta.. ( sapo nk repair or modify keta la blh cari dia ---------------sini)
Tujuan buat ni coz letih nk tulis add kat resit heehe... bg name card senang kan.... :)


Haaaa..... ni ler bukti kami (nis & bf) dah daftar niaga. So now nis blh jual apa je yg nis nak tanpa risau. Bf pon blh je nk modify keta tanpa risau gak.... heheheh
Citer nyer, kami g dating time ni, kami org pertama masuk mall tu setelah security guard dan makcik cleaner... hahaha. makanya kami xde keje nk buat. Tgk2 ade SSM.. Apo lg, kami pon msuk n masing2 daftar niaga heheh.
Sape yg jual brg online tu blh la daftar.. xdela mahal pon RM70 je utk company. if nak murah buat je full name.. RM30 je.. 
Tapi kami nak cun... so,kami pkai la nama syarikat..

Myb ado je yg akan ckp y nk bgtau? Y nak citer ur achievement? Takde keje ke...??? Well, mmg ler tak penting buat kamo. Tapi penting utk nis nk bgtau customer nis bkn jual beli main2.. Itu je sebabnyer.... 

lg pon.. ni blog i suka hati i ler.... hahaha.... u tak suka u jgn ler tgk.... :P


**** cam biasa terpaksa la letak trademark n pdm mna yg tak ptot, almaklumler~~~~ huhuhuuh... 




Monday, 25 April 2011

BB or iPhone????

Entry today pasal HP.. 
Nis rasa cam nk mmg nk dan akan beli hp baru. huhu... 
Nis pening la! nak beli hp apa.. coz dlm pikiran ade BB storm wifi or iPhone 5. :) 
Cik abg dok suh n nasihat beli nokia jer. Coz dia peminat nokia giler2. Tapi nis plak nk test brand lain. Lain perincian dan lain software.. baru gempak!!!


BB storm


iPhone 5
sori ler hp ni blm ade.. so pic mek kt web BB n iPhone jela :p (nanti saye beli ye)

Mana lg cun ek.. Ades.. nk mek dua2 ke hahaha.. 
Now nis mmg dah de hp 3bijik.. tp rasa cam nk yg latest coz yg nis de dh lama2 nyer.. :(




Hp ni nis pkai since sem2 kat kolej huhu.. lama dia bertahan :) tp dh meragam sikit dat y nk tukar. Tp nis mmg tak akan tolak dia la.. nk pkai gak sampai reput. hahaha

Ni hp yg cik abg bagi masa besday bila tah.. yg kanan tu cik abg nyer. Dah rosak so nis ambil n simpan buat kenangan. hehehe... (sentimental value ni).. :p
yg kiri tu nis punyer... ade lg la sampai sekarang coz nis mmg cermat orangnyer hehehe... :)




Ni yg de latest.. nak b'email blh la.. :) Cik abg pon pkai yg ni gak.. well kami mmg suka pkai couple hp.. kah3.. tp yg ni beli sendiri2 la... :P

So now masalahnyer.. nis nk BB or iPhone... tp cik abg plak nk nokia.. So cne???? cne nk couple HP camni... sob3.. 
Emmmmm nis nak hp baru.... :'(

*************From now on Nis akan letak trade mark kt pic2 nis.. tkt de org copy n ckp dia punya ekekekek..... tp cun plak kan de trade mark cam ni... (hp sume nis snap tas bag baru heheh...) pulun kan3... 

>>>>> biar ler... beg i... hp i...blog i gak.. suka ati i ler hik3.....ye tak???

Sunday, 24 April 2011

Sedetik lebih ~~~~


SEDETIK LEBIH
Setiap nafas yang dihembus
Setiap degupan jantung
Aku selalu memikirkanmu
Dalam sedar dibuai angan
Dalam tidur dan khayalan
Aku selalu memikirkanmu
Ternyata ku perlukan cinta dari dirimu sayang
Barulah terasa ku bernyawa
Kasihku…ku amat mencintai kamu
Kerana kau beri erti hidup
Ku kan terus mencinta sedetik lebih selepas selamanya
Di kala penuh ketakutan dengan badai kehidupan
Ku bersyukur adanya kamu
Biarlah kehilangan semua yang dimiliki di dunia
Asal masih adanya kamu



Saturday, 23 April 2011

Kesuntukan masa!!

Uwaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!
Kesuntukan masa dah! Nowaday$ mmg nis blur n pening giler2.Mana taknyer, baju 4 dat special day blom ade lg.. Sob3.. :'(
Dah 3kali cari n 3kali juga berjam2 dok dlm kedai test baju.. tapi... sume besar la! Why???? Why me??? huk3.. Sape ckp senang jd org kecik? Susah juga tau! Nak2 mmg beli baju utk tontonan umum. Ades!Tak mungkinlah pkai baju yg gelbeh sana sini kan. Mmg nk yg cun2 n ngam2 je. 

Baru ni balik je dr cari baju buat ke-3 kalinyer bersama bakal tunang bf huhu... . Cik abg terus balik pas anto ke rumah.. Apa lg.. terus masuk umah n ngadu kat mak ler. Pasal baju tak de. Bukan tak de acely, tp baju sume besar2 n labuh2 plak.. Nis ni besar mna je pon. Tingi pon 157cm je. Berat 44.8kg jer. So blh pikir ler bape besar je i nih. Sedih>>>>> 

Today, 23/4/11
Mak n abah bawa g cari kain je. Mak ckp mahal tak pela asalkan puas hati. Emmmmm...baru ingat nk buget kikikiki... coz cik juru makeup A.K.A my friend gak ade ckp.. "hang jgn sewa tau! beli je wey.. lagi murah.. boleh simpan terus buat kenangan". Tapi now lain plak jg jdnyer.. Konon nk beli ready made so save cost ler. Tapi lain plak jdnyer. Lebih kos plak.. :P

Misi bln depan:
Kena tambahkan size badan sikit. Emmmmmm....makcik buat baju komen plak. Ckp bdn kecik la hape la.. Woooowooooowowowoooo.... Kang saye gumok sgt cik abg lari cne??? :P

Brg2 sume tak perlu beli awal coz org utara terutama kedah, perlis, penang mmg tak bg brg masa hari tunang tuning ni hehe... Cuma bg manisan jer.. So, tak risau sgt.. last minit pon blh jer tu.. Byk gak yg nk men"sponsor". Thx kaksu A.K.A sepupu i, aunty.. sponsor lansir :)
hehehehehe.... ~~~~~ Syukur2 ramai lg nk sponsor.. baguih betoi idup ni... Baru la cheq tau.. org nk kawen  ops.... nk bina tangga masjid je baru ~~~ rezeki murah.. Haaaaaaaaaaaaa..... btol la.... :P

Yiiiiipppppppiiiii.....
Mood mmg terbaek!!!!! hehehe :)








Wednesday, 20 April 2011

Bagus ke ada PHD???

Mari sejenak kita berdoa agar kita terhindar dari penyakit dengki.

Ciri yang mudah dikenali dari penyakit ini adalah susah melihat orang lain senang, senang melihat orang lain susah. bila dengki sudah ada dihati, maka apapun yang dilakukan oleh orang yang didengki akan terlihat salah, walaupun yang orang itu kerjakan adalah benar, apalagi kalo dia berbuat salah, maka dengkinya akan makin menjadi-jadi.
intinya dia tidak kuat melihat orang yang didengki melakukan apapun, semua akan disangkal dan dijatuhkan.

salah satu ciri orang pendengki adalah tutur katanya yang suka menghina, mencela, menjelek-jelekkan, bahkan bila orang yang didengki menunjukkan kebenaran tidak segan2 dia akan lebih mengumbar kedengkiannya dengan kata-kata misalnya; dia hanya seorang munafik, apa yang dia ucapkan tidak sama dengan perbuatannya, dia hanya mencari muka untuk mencari simpati aslinya dia itu orang palih jahat didunia. mending percaya ucapan saya, saya orang paling islami, teman-teman saya banyak yang ustadz.

sifat dengki bisa menyerang semua manusia apapun tingkat sosialnya. tukang becak akan dengki dengan sesama tukan becak, jarang dia akan dengki dengan dokter. demikian juga dokter akan dengki dengan dokter lainnya, jarang dengki dengan seorang sopir angkot, karna bisa-bisa gak nyambung alias diketawain orang kalo dokter dengki dengan sopir angkot.

demikian juga didunia blogger, MPers akan dengki dengan MPers lainnya. Namunsejelek-jelek pendengki adalah ORANG YANG MENDENGKI dengan menggunakan DALIL-DALIL QURAN dan DALIL-DALIL RASULULLAH untuk memuntahkan ketidaksukaannya kepada orang lain, NAUDZUBILLAH.

saya pribadi pernah mendapatkan dalil-dalil quran dan hadits yang mereka gunakan untuk menghina-hina saya. Namun tidak perlu saya kutip disini, cukuplah ini sebagai pengingat kalo pendengki bisa ada dimana saja, pada seorang tak berilmu, orang yang sombong, orang yang pandai, kyai, ustadz, atau bahkan pada orang-orang yang mengaku-aku sangat islami atau mengaku pejuang jihad sekalipun.

Kehancuran islam bukanlah datang dari kekuatan pihak lain, tetapi datang dari KEDENGKIAN didalamnya. Rasulullah mengatakan bahwa seorang pendengki itu sepert pencukur, yaitu pencukur agama.

"Dan (aku berlindung) dari kejahatan orang yang hasad apabila ia telah memiliki sifat dengki" (al-falaq ayat 5)



credit to >>>http://kalasnikhov.multiply.com/journal/item/215/Bahaya_dengki

Hari yg sibuk !!!


Today byk sgt stock masuk serentak. Tetibe2 jadi kelam kabut. Nis ade letak new tab utk wallet and purse. :)
blh tgk2 ye.. kalau nak inbox fb nis pon blh je :)
|
|
|
|
|
*** ade berita kureng baik.. Nis dh minat passport  holder ni. hahahahah.. If nis mek kompom mak nak, abah pon nak.... :P
so, today nis dh jd customer utk diri sendiri :)
ternampak2 duit terbang2...
|
|
|
|


waaaaaaaaaaaaaaaa...... tak sbr nk de dia ni :)


Ade sorang akak tu pon nk gak.. Rajin akak ni beli brg nis. Akak ni mmg best la.. jarang beli tp sekali beli byk3.. besh3.. 

Sape yg folow blog nis akan dpt discount utk gred aaa ye.. thx :D